Růže šípková – jak si udělat výborný čaj.

Růže šípková – jak si udělat výborný čaj.

09. 12. 2019, 14:07

Je to až 10m dlouhá liána, nebo až 3m vysoký keř. Větve jsou hlavně trnité, trny jsou obvykle hákovitě zahnuté a silné. Listy jsou střídavé, řapíkaté, lichozpeřené, 5-7 četné. Lístky mají eliptický až vejčitý tvar, jsou pilovité, zašpičatělé a bez žláz. Květy jsou stopkaté, s růžovou a vzácně bílou barvou, rostou po 3-5, mají 5-6 cm v průměru a jejich čnělky jsou chlupaté až lysé.

Tři vnější kališní lístky jsou zpeřené, žláznaté a po odkvětu jsou dozadu uhnuté, před dozráním šipku opadávají. Šípky mají různý tvar, obvykle jsou 2-3cm dlouhé, barvu mají nejdříve oranžovou, později jsou červené a měkké. Kvete od května do července. 

zdroj: fotobanka pixabay.com

Výskyt

Nejčastěji ji najdeme v lesích a na jejich okrajích, houštinách, mezích, podél cest, skaliskách, pastvinách a březích. Půdu má nejraději suchou až vyprahlou a slunná stanoviště.

 

zdroj: fotobanka pixabay.com

Použití

Sbíráme šípky v době zralosti, takže v září a říjnu. Sušíme co možno nejrychleji za teplot 60-80°C. Šípkový čaj poslouží k celkovému posílení organismu a díky tomu, že působí i lehce močopudně, můžeme jej popíjet i při zánětech močového měchýře nebo při ledvinových či močových kaméncích.

Čaj je nejlepší připravovat z drcených šípků, které povaříme asi 10 min, použijeme 2 čajové lžičky na 250 ml vody. Čaj z okvětních lístků údajně ulevuje od žaludečních křečí. Jako posilu organismu se doporučuje i šípkový likér, který připravíme tak, že 1l šípků a 0,5kg cukru louhujeme 8 dní ve 3l žitné, pijeme pak jednu sklenku denně před jídlem. Ze šípků pak můžeme vyrábět i zavařeniny, sirupy, kompot, domácí víno apod.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Obsažené látky

Droga obsahuje zejména vitamín C, kterého je v zralých a neusušených šípcích přítomno 0,2 až 1%. Sušením však dochází k jeho poklesu zhruba o 45 až 90%, z čehož se v čaji rozpustí jen přibližně 40%, což v praxi znamená, že do jednoho šálku šípkového čaje se dostane maximálně jen nějakých 10 mg tohoto vitamínu (pro srovnání: při chřipkách jsou doporučovány megadávky vitamínu C v množství 2000 až 5000 mg denně). Dále jsou přítomny karotenoidy, flavonoidy, vitamíny B1, B2, P a K, organické kyseliny (citrónová, jablečná, nikotinová), asi 30% cukrů, slizy, pektin, minerální látky aj.

 

Příspěvek Růže šípková – jak si udělat výborný čaj. pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.