Penízek rolní – všestranná léčivá rostlina

Penízek rolní – všestranná léčivá rostlina

17. 12. 2019, 13:56

Je to jednoletá, 10-60 cm vysoká bylina. Lodyha je větvená, hranatá a lysá. Přízemní listy jsou úzce obvejčité nebo podlouhlé, celokrajné nebo vykrajovaně zubaté. Lodyžní lístky jsou podlouhle kopinaté až podlouhlé, zubaté, přisedlé a objímavé. Květy jsou uspořádány v hroznu a mají bílou barvu. Šešulky jsou eliptické až okrouhlé, široce křídlaté a nahoře vykrojené. Kvete od dubna do září.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Výskyt

Penízek najdeme na polích, okrajích silnic a cest, rumištích, skládkách, zahradách a vinicích. Nejvíce se mu daří v kyprých, výživných, humózních, hlinitých a slabě kyselých půdách.

 

Použití

Dá se použít jako koření, slupka semen má nahořklou chuť, ale beze slupky hořkou chuť nemá. Mladé listy se sbírají před rozkvětem, nebo začátkem květu, dokud je rostlina ještě zelená. Použít se můžete jako součást jarních salátů nebo jako špenát. 

Jeho účinky jsou antibakteriální, dobře působí proti streptokokovým infekcím, má také antipyretické, protizánětlivé, potopudné a močopudné účinky. Může se užívat při infekci ledvin, chorobám jater, hepatitidě, hnisavým zánětům kůže a očním chorobám. Používá se jako krevní tonikum, protijed, protilátka, stimulant a jako tonikum. Také proti vředům, nežidům, furunklům. Usnadňuje vykašlávání, je dobrý i na artritidu, bronchitidu a dermatitidu. 

Dá se použít i na ženské nemoci, zánětu močového měchýře a na menstruační potíže. Využívá se i v aromaterapii.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Obsažené látky

Semeno: (suché, množství v gramech na 100 g semene) Bílkoviny 25g, tuky 45g. Uvedené údaje o množství tuku byly v rozmezí od 28,2 do 62,2 gramů.

List: (suchý, množství v gramech na 100 g semene) Bílkoviny 54,2 g, uhlohydráty 33,1 g, vitamín C, hořčík, olej, olej hořčičný, vitamín E, glucosinoláty.

 

Příspěvek Penízek rolní – všestranná léčivá rostlina pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.