Jetel luční

Jetel luční

07. 11. 2019, 14:09

Popis

Jetel luční je vytrvalá, 10-100 cm vysoká bylina. Lodyhy jsou obvykle četné, přímé, vystoupavé až poléhavé, také jednoduché nebo málo větvené. Jsou bělavě chlupaté nebo skoro lysé a často načervenalé. Listy jsou trojčetné, dolní řapíkaté, prostřední a horní krátce řapíkaté až přisedlé. Lístky podlouhle kopinaté, obvejčité až okrouhlé, celokrajné, kraťoučce řapíkaté, často mají bělavou nebo červenohnědou skvrnu ve tvaru půlměsíce. Kulovité květní hlávky jsou mnohokvěté o průměru 2-4 cm, jednotlivé nebo po dvou, obvykle přisedlé, podepřené palisty nejhořejších listů. Květy jsou 16-20 mm dlouhé, přisedlé a bez listů, mají červenou, karmínovou nebo vzácně bílou barvu. Kvete od května do října.

Jetel luční

zdroj: google.com 

Výskyt

Nejčastěji se vyskytuje na loukách, pastvinách, lesních lemech. Nejvíce se mu daří na čerstvých, vlhčích a na živiny bohatých půdách.

Květ jetele lučního

zdroj: google.com 

Použití

Jetel je dobře známí jako léčivá bylina. Pro jeho silné desinfekční účinky se používá na léčbu průjmů, zvracení a otravy jídlem. Také je dobrý na detoxikaci organismu, kdy se přidává do čajových směsí. Zkracuje a urychluje léčbu kašle, rýmy, bronchitidy, nebo nachlazení. Má příjemnou chuť, čaje z květů jetele se můžou užívat I delší dobu. Zmírňuje potíže spojené s menopauzou, hlavně nespavost, návaly horka, pocity nevolnosti apod.

Jetel luční

zdroj: google.com 

Hlavní využitelnou složkou jsou fytoestrogeny, které se mohou vázat na estrogenové receptory v lidském organismu a projevovat se estrogenními vlastnostmi. Tato vlastnost se využívá k doplnění scházejících estrogenů u žen, které s přibývajícím věkem ztrácí své vlastní estrogeny. Pokles estrogenů vyvolává mnoho problémů, jako klimatické potíže, osteoporóza, ztráta pružnosti kůže a tvorba vrásek. Jetel má také blahodárné účinky na naší kůži, léčí ekzém, akné a drobná poranění kůže. Z nálevu ze čerstvého, ale i sušeného jetele se dá připravit pleťová voda nebo koupel.

Příspěvek Jetel luční pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.