Dobromysl obecná – poslouží nejen na dobrou psychiku.

Dobromysl obecná – poslouží nejen na dobrou psychiku.

16. 11. 2019, 13:55

Popis

Dobromysl je vytrvalá, chlupatá, 20-90 cm dlouhá bylina. Má načervenalou, dřevnatějící, výběžkatou lodyhu. Listy jsou řapíkaté, vejčité, celokrajné nebo mělce  vroubkované a vstřícné. Květy jsou drobné a růžové, jsou nahloučeny na vrcholu hlavní lodyhy do lichoklasů nebo hlávek s 5-25 jednotlivými květy. Koruna má trojcípý dolní pysk a vykrojený pysk horní. Kvete od července do září.

Dobromysl obecná

zdroj: fotobanka pixabay.com

Výskyt

Vyskytuje se na lesních lemech, v řídkých křovinách, na vysluněných stráních a sušších trávnících. Dále na lesostepích, pasekách, mezích a železničních náspách. Nejraději má mělké až středně hluboké, sušší, hlinité a na živiny obvykle bohaté půdy, nejlépe zásadité až slabě kyselé.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Použití

V červenci nebo v srpnu se kvetoucí nať seřezává nad zemí, nejlépe těsně před polednem, kdy obsahuje nejvíce silic. Sušit se má ve stínu nebo při umělém sušení do 40°C. Silice obsažená v droze uvolňuje křeče při kašli, působí desinfekčně, usnadňuje odkašlávání. Také působí protizánětlivě na sliznice, upravuje trávení, zvyšuje vylučování žluče a uklidňuje.

Podle J. A. Zentricha můžeme dobromysl používat při žaludečních a střevních chorobách, při žaludečních neurózách, jako lehké antidepresivum, při poruchách spánku, epolepsii. Droga také podporuje jaterní činnost, reguluje menstruaci, snižuje revmatické bolesti. Prohlubuje také sílu srdečního stahu, takže ji lze použít na pomoc při angíně pectoris nebo srdeční ischemii. Jako kloktadlo ji lze použít při zánětu dásní nebo při krčních onemocnění.

Květy dobromysli 

zdroj: fotobanka pixabay.com

Nejčastěji se dávkuje 10-15g drogy na 400ml nálevu, který se rozdělí do tří dávek a pije se před jídlem. Užívá se hlavně při úporném kašli a při onemocnění dýchacích cest. Při kašli a rýmě se osvědčila inhalace dobromyslových par, potlačuje také migrény.  Zevně se užívá k přípravě sílících koupelí.

Dobromysl nemá vedlejší účinky, také se může užívat dlouhodobě. Jak už tušíme z názvu, dobromysl působí pozitivně na psychiku. Preventivně můžeme dobromysl užívat při žaludečních neurózách a to nejlépe v kombinaci s meduňkou, třezalkou a hořcem nebo puškvorcem, a to v poměru 2:1:1:1/2. Nebo můžeme v hlavně zimních obdobích drogu přidávat do prsních čajů.

 

Obsažené látky

Nať dobromyslu obsahuje asi 0,4% silice (hlavně thymol thymol a karvakrol) a asi 8% tříslovin, hořčiny, tanin, těkavý olej, gumopryskyřici a další látky.

 

Příspěvek Dobromysl obecná – poslouží nejen na dobrou psychiku. pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.