Vše, co o airsoftových zbraních potřebujete vědět..

Vše, co o airsoftových zbraních potřebujete vědět..

20. 11. 2019, 13:41

Airsoftové zbraně jsou zbraně, které vystřelují malé kuličky o průměru 6 nebo 8mm, ty pracují na principu stlačeného vzduchu. Zbraně se mohou nabíjet manuálně, elektricky nebo mohou střílet pomocí stlačeného plynu.

Všechny tři tyto modely airsoftových zbraní pracují na stejném principu, při kterém stlačený plyn vystřeluje kuličku. Obvykle se jedná o repliky opravdových zbraní, ale vyrábí se i zbraně fiktivní. Nejkvalitnější zbraně se používají k tréninků profesionálních policistů, vojáků, bodyguardů apod.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Základní typy zbraní

Manuální zbraně

Manuální zbraně jsou určené pro střílení jednotlivých střel a využívají energii stlačené pružiny, která tlačí na píst, kde vznikne přetlak, a ten pomocí trysky kuličku vystřelí. Zbraň s musí před každým výstřelem znovu manuálně natáhnout stlačením pružiny. Cena se pohybuje od 400 do 19 000Kč a úsťová rychlost je okolo 120 m/s.

  • AMP jsou manuální pistole, ty jsou založeny na manuálním natahování pružiny v pistoli. Manuální pistole jsou vhodné pro začátečníky, kteří za zbraň nechtějí příliš utratit. Tyto zbraně se ale moc nevyužívají, protože je střelba z nich kvůli manuálnímu nabíjení natáhnutím pomalá, a tím pádem je i střelba na více cílů těžší.
  • AMG jsou manuální zbraně, které se používají hlavně jako odstřelovací pušky, ty jsou známé svou přesností, doletem projektilu a puškohledem. U airsoftu je to podobné, ale dolet kuličky je mnohem menší. Ale síla těchto zbraní je vysoká, proto by se měly používat pouze na dálku, na blízko by se měly používat záložní pistole s menší údernou silou.

 

zdroj: fotobanka pixabay.com

Plynové zbraně

Plynové zbraně využívají k pohonu kuliček plyn, který je přesně aplikován tryskou. Střílet mohou poloautomatickou i plně automatickou střelbou, protože zbraň není potřeba natahovat. Nejčastěji se setkáváme s krátkými zbraněmi, ale ve světě se používají dlouhé zbraně, jako samopaly, útočné pušky, brokovnice apod. Zbraň může mít i systém Blow-back, neboli zpětný ráz, který má podobnou razanci jako u malorážky. Při střelbě se závěr pohybuje podobně jako u skutečné zbraně.

Plynové zbraně jsou poměrně poruchové, náročnější na údržbu a náchylné na počasí, protože s teplotou klesá tlak pohonného plynu a tak i dostřel. Nejčastěji jsou poháněny směsí propan-butanun a dalších látek, v poslední době se objevuje i pohon na CO2 bombičky, které mají za nízkých teplot lepší vlastnosti a často i vyšší výkon. Úsťová rychlost pohybuje okolo 100 m/s, ale u některých zbraní může přesahovat i 200 m/s.

  • AGP jsou plynové pistole, které se občas používají ve filmech. Většinou mají blow-back. Fungují na princip stlačeného plynu v lahvích. Mohou také střílet pod vodou. Rychlost kuličky závisí na tlaku stlačeného plynu v láhvi. Největší roli u AGP hrají zásobníky, kde jsou kuličky a plyn. Pokud je tlak malý, kulička se může pouze vykutálet a nebo se úplně zaseknout.
  • AGG jsou plynové zbraně, které se moc často nepoužívají. Jsou drahé a mají vysokou spotřebu plynu, jejich výhoda ale je, že se mohou používat v jakémkoliv počasí nebo terénu, také dokáže střílet z vody. Jsou také velmi nenáročné na součástky. Největší roli u AGG hrají zásobníky, kde se nacházejí plyn a kuličky.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Elektrické zbraně

Tyhle zbraně používají ke svému pohonu stlačený vzduch, ale píst natahuje elektromotorek s pomocí soustavy ozubených kol. Umožňují také plně automatickou střelbu s rychlostí i přes 1800 ran za minutu. Úsťová rychlost střely se pohybuje od 90 m/s v základu, až po 180 m/s, pokud jsou repliky odstřelovacích zbraní kompletně vylepšeny, musí se také vyměnit celý mechanismus zbraně a zesílit vnitřek. Při takovéto rychlosti už může kulička ublížit, např. rozstřelený zub nebo ret apod., a účinný dostřel zbraně může být až 80 m.

Základem tohoto typu zbraní je mechabox, což je kovové pouzdro ve kterém jsou vloženy prakticky všechny funkční součástky. Mechabox je typizovaný vždy pro několik druhů zbraní a vnitřní díly jsou většinou mezi různými verzemi zaměnitelné.

Zbraně se vyrábí v plastovém i celokovovém provedení, přičemž dnes je obvyklé to celokovové. Výdrž 1100 mAh baterie stačí v základu na vystřílení 1500 kuliček. Obvyklé napětí je od 7,4 do 11,1 V, používají se akumulátory typu NiMH, NiCD, LiPol, LiFePO4. Cena elektrických zbraní začíná na 800 Kč a končí cca na 50 000 Kč u zakázkových zbraní.

  • AEP jsou elektrické pistole, které se nejčastěji používají jako záložní zbraň. Fungují na elektrické natahování, takže ve zbrani musí být baterie. Mají menší úsťovou rychlost a kadenci, protože jsou menší, takže se do nic nevejdou větší, lepší a rychlejší díly.
  • AEG jsou elektrické zbraně, které se většinou používají jako hlavní zbraň. Baterie je u těchto zbraní také nutností, ale schová se do pažby zbraně, takže nepřekáží dalším součástkám v těle nebo v předpažbí zbraně.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Speciální střelivo

Střelivo je spotřební materiál, který se kupuje v různých specializovaných obchodech na airsoft. Takovéto materiály by měly být testovány a mít mu nejlepší jakost. Obchody by měly vlastnit certifikát na prodávání airsoftového vybavení.

Plastové střelivo

Střelivo do airsoftek jsou hlavně plastové kuličky, bez těch by se airsoft hrát nedal. Pokud není kulička dokonale kulaté, je směr letu nepřesný a mohl by dokonce ublížit. Levné plastové střelivo se může tlakem roztříštit, ten vzniká při výstřelu. Kousky roztříštěné kuličky se mohou dostat i do těla zbraně a zablokovat nebo jinak poškodit součástky ve zbrani.

Každá zbraň má jinou sílu a součástky, proto mají kuličky různé velikosti a váhu. Velikosti mohou mít v průměru 6 mm, ty se používají do obvyklých airsoft zbraní, nebo mohou mít 8 mm, ty se používají do pušek nebo větších zbraní. Gramáž kuliček mohou být 0,2 g, 0,23 g, 0,25 g, 0,28 g, 0,3 g, 0,32 g, 0,36 g, 0,4 g a 0,43 g, mohou se vyrábět i těžší nebo železné, ale ty jsou v ČR zakázány.

Tyto kuličky se vyrábí ve velké škále barev, ale bílé jsou nejvíc používané a vyráběné. Na trhu najdete i bio kuličky, které se rychlejší rozkládají a jejich používání je ekologičtější.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Plyny

Další část střeliva jsou plyny do plynových zbraní, které se rozdělují na bombičky s CO2 – 12 g, nebo na láhve CH2 FCF3 CH3 – 1000 ml. Tyto plyny pod tlakem vymršťují kuličky. CO2 bombičky jsou malé stříbrné, naplněné plynem a ukládají se přímo do zásobníku zbraně. Plynové láhve s tzv. zeleným plynem mají malý ventil, který se umístí do bombičky, která se už zabudovaná v zásobníku, a pak se natlakuje plynem,

Základní součástky

Součástek v airsoftce je několik, mezi další níže neuvedené patří: tělo, mechabox, kabeláž, ložiska, podavač kuliček, přepínač střelby, trn pružiny a vzduchotechnika.

Baterie

Baterie je jedna z nejdůležitějších součástek v elektrických zbraních. Baterie mohou mít napětí 8,4 , 9,6 V nebo 10,8 V. Dále mohou být baterie Li-Po/Li-ion/LifePo4, které mohou mít napětí až 12,8 V. Kapacita těchto baterií může být od 1500 až do 4000 mAh.

Motor

Motor je další velmi důležitá součástka v elektrických zbraních. Pokud se motor porouchá, je jeho oprava náročná a mnohdy neopravitelná a musí se koupit nový. Motor je poháněn elektřinou z baterie a sám pohání všechny součástky ve zbrani.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Pružina

Pružina je základem airsoftové zbraně, udává sílu a rychlost pístu, který pak kuličku vymrští. Je to díl, který nejvíce ovlivňuje dostřel. Pružina se vyrábí z různých materiálů, např. ocel, kov a křemík, chrom. Pružina je dlouhá 17,5 cm.

Píst

Píst vymršťuje kuličku tlakem vzduchu, který vzniká uvnitř pístu. Píst musí dobře izolovat, ale musí se také pohybovat. Má pouze jedno místo, kde nasává vzduch a kde jej vypouští a vede přímo ke kuličce. Při rychlém a silném stlačení vzduchu dokáže kuličku vymrštit až do 100 metrů bez nadsazení zbraně a kuličku vymrštit v rychlosti až 500 km/h. Píst je často schovaný uprostřed zbraně, kousek za zásobníkem, blíže k pažbě.

Hop-Up

Hop-Up je součástka, která slouží k seřízení střely. Uvnitř je gumička, která řídí rotaci, čas od času se opotřebuje. Po vystřelení kulička nabere rotaci a pomocí této součástky můžeme seřídit rotaci, kterou potřebuje kulička o své váze. Když je kulička lehká a není na ní seřízený Hop-Up, letí po pár metrech nahoru, takže střela není přesná a nedá se trefit cíl na větší vzdálenost. U těžších kuliček je to naopak, po pár metrech kulička klesá. Pokud je Hop-Up celkově špatně seřízený, dráha střely je nevyzpytatelná.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Hlaveň

Hlaveň je asi nejdůležitější součástka, která ovlivňuje přesnost střelby. Hlaveň je velmi zatížená, protože při každém výstřelu se nepatrně obrušuje kuličkami. Vyrábět by se měly z tvrdších materiálů, jako třeba pochromovaná mosaz, hliník nebo bronz. Existují různé průměry hlavní, pokud je větší kulička, musí být i větší hlaveň. Pokud má kulička průměr 6 mm, dává se k ní hlaveň s průměrem 6,03 mm.

Doplňky

Doplňky pro airsoftové zbraně slouží l vylepšení, nebo pouze jen pro vyšperkování. Takovéto doplňky se ke zbrani přidělávají R.I.S. lištou, na kterou můžete připevnit prakticky cokoliv, např. baterku, laser, poutko atd.

Bipod

Bipod, neboli dvojnožka, tu vídáme hlavně u odstřelovacích pušek. Slouží ke stabilnějšímu držení zbraně, nebo k přesnější střelbě.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Tlumič

Nenechte se zmást, tlumič neslouží k utlumení zvuku, ale k prodloužení zbraně, nebili hlavně. Nebo také ke vzhledu a k CQB akcím, což jsou akce uvnitř budovy, ve stísněném prostředí, kde je hezčí a reálnější mít tlumič.

Gránatomet

Otázka je, zda je granátomet samotná zbraň, nebo součástka. Střílí sama o sobě, ale přidělává se ke zbrani. Náboje do granátometu stojí asi 500 Kč. Náboj je vlastně větší kulička do zbraně, která má v sobě díry, kam se dávají kuličky, které pak plyn vymrští. Granát dokáže vymrštit do vzdálenosti až 15 metrů vymrštit cca 100 kuliček

Optika/kolimátor

Optika je snad nejdůležitějším doplňkem pro odstřelovací pušky. Optika by měla mít několikanásobné zvětšení na jedno oko a s křížkem pro zaměření. Optika se skládá z několika čoček, obvykle 3-5. Prostřední je na seřízení, dá se s ní pohybovat, např. mincí nebo šroubováku. Může mít i červené nebo zelené podsvícení křížku s několika stupni.

Kolimátor je jako optika pro zaměřování, ale je bez přiblížení. Kříž na kolimátoru je světlo přes které zaměřujete. Přes kolimátor se mířil lépe, než přes obyčejné mířidla na zbrani, proto jsou také kolimátory tak používané.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Příspěvek Vše, co o airsoftových zbraních potřebujete vědět.. pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.