Bedrník obecný – detoxikační droga!

Bedrník obecný – detoxikační droga!

21. 11. 2019, 13:50

Je to vytrvalá, 20-80 cm vysoká bylina. Lodyha je přímá, plná, oblá a v horní části jemně rýhovaná. Přízemní a dolní lodyžní listy jsou dlouze řapíkaté, lichozpeřené. Má 3-6 jařm lístků, které jsou přisedlé, vejčité a na okraji zubaté. Horní listy jsou velmi redukované, čepel je obvykle více členěná a řapík je pochvovitě rozšířený. Okolíky jsou složené z 6-22 okolíčků, listeny na obalu i obalíčku chybí. Korunní lístky jsou bilé až narůžovělé a čnělky při odkvětu jsou kratší než semeník. Kvete od března do října.

zdroj: youtube.com

Výskyt

Nejčastěji ho nalezneme na sušších trávnících, vřesovištích, pastvinách, skalnatých svazích, v suchých a světlých lesích, podél cest. Má radši suché, chudší, mělké, kypré a málo výživné půdy.

Použití

Sbíráme kořen, buďto na jaře, nebo na podzim. Sušíme ve stínu, za umělého sušení by teplota neměla být vyšší než 40C. Droga má detoxikační účinky, snižuje soudržnost močových a ledvinových kaménků, zvyšuje sekreci sliznic v dýchacím ústrojí, zvyšuje imunitu a při zevním používání působí desinfekčně a hojivě. Užívá se ve formě prášku, a to 2-3x denně na špičku kulatého nože, nebo jako nálev, 1 čajová lžička drogy na šálek vody 2-3x denně. Nebo ve formě tinktury, 20-25 kapek 4x denně. Pro zevní použití se připravuje nálev.

zdroj: youtube.com

Obsažené látky

Obsahuje zejména silice (asi 0,4 %) s aromatickými kumariny a deriváty eugenolu a dále třísloviny, hořčiny, soli vápníku a draslíku, pektin, sliz, saponin a tanin.

Příspěvek Bedrník obecný – detoxikační droga! pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.