Vzduchovky PCP – zbraně pro fajnšmekry!

02. 11. 2018, 23:25

Vzduchovky PCP, neboli „větrovky“ se definují tím, že mají pohon fungující na principu stlačeného vzduchu. Nic se tedy nezapaluje ani nekřesá, tyto vzduchovky jsou tiché a nenápadné.

Jejich velkou výhodou je to, že jsou velmi přesné i na dlouhé vzdálenosti a mají pohodlný chod. Zkratka PCP se odvíjí od anglického „pre-charged pneumatic“, tedy od jejich schopnosti akumulovat stlačený vzduch v zásobníku a střílet pomocí jeho i několikrát za sebou.

Princip fungování PCP vzduchové zbraně

Jak PCP vzduchovky fungují? Kouzlo celé věci stkví v kartuši – tlakovém válci na vzduch. Kartuše se musí nabít – kupříkladu ruční pumpou. Zásoba vzduchu v ní vystačí na několik výstřelu, poté je třeba rezervu obnovit. Ruční čerpadla rané výroby byla dost chybová, často docházelo k opotřebení materiálu, teplotní deformaci a ke kondenzaci vody obsažené ve vzduchu. Moderní čerpadla toto všechno řeší pomocí filtrů, které zajišťují přívod suchého a čistého vzduchu.

Princip výstřelu je následující – při zmáčknutí spouště udeří kladívko do ventilu válce, čímž vpustí určitý (předem nastavitelný) objem vzduchu do komory zbraně. Kladívko se může pohybovat dopředu i dozadu, na rozdíl od standartních pušek. Ventil je za normálních okolností uzavřen pružinou a tlakem vzduchu v nádrži.

                        vzduchovka PCP

V důsledku možnosti úpravy množství vpuštěného vzduchu se pušky v zásadě dělí na dvě skupiny dle stavby ventilu – regulovatelné a neregulovatelné. Regulovatelné vzduchovky mohou mít elektrický nebo mechanický regulační ventil.

Síla výstřelu nezáleží na tlaku vzduchu v rezervoáru, který s každým výstřelem klesá. Stálý objem proudícího vzduchu je regulován uzavíráním a otevíráním ventilu. Když je vzduchu v nádrži hodně, ventil se uzavře jen trochu a rychle se zase vrátí do původní polohy – tím propustí relativně málo vzduchu. Při nižším tlaku je ventil otevřen více a po delší dobu. Takže celkový objem proudícího vzduchu je přibližně stejný.

V porovnání s puškami poháněnými CO2 jsou PCP mnohem lepší – sice s vyššími pořizovací náklady, ale na provoz levnější a mají mnohem lepší výkon. PCP vzduchovky také mají mnohem nižší zpětný ráz a na jednu zásobu vzduchu mohou vystřelit až 100 krát.

Pro svou přesnost jsou velmi oblíbené zejména ve Velké Británii. Často se používají i pro střelecké soutěže a sportovní střelbu. Pušky jsou pro tyto účely většinou vybaveny teleskopickými zaměřovači.

Historie PCP vzduchových zbraní

První zmínky o puškách fungujících na principu PCP nacházíme již kolem roku 1600. Puška byla navržena francouzským výrobcem zbraní Marinem LeBurgeoys spíše jako úsměvný pokus – nikdo nevěřil, že by zbraň mohla opravdu fungovat. A opravdu trvalo skoro padesát let, než byly nákresy a prototypy uvedeny k plné funkčnosti. První pušky tohoto typu se objevily kolem roku 1655. A objevení tiché, nenápadné zbraně nezůstalo přehlídnuto. Máme
kupříkladu zmínky o tom, že agenti britského parlamentu uvažovali o nákupu PSP pušky s úmyslem provést pomocí ní vraždu lorda Protektora, známého Olivera Cromwella. Hlavní výhodou pušek byl fakt, že byly schopné provést až sedm výstřelů, aniž by se musely nabít, a byly účinné na 150 kroků. Z atentátu nakonec sešlo. Ale to není jediný záznam o podobné zbrani. Spisovatel John Evelyn zmiňuje vzduchovku nizozemské výroby, která byla 21.7.1686 prezentována Královské společnosti. Zbraň nejprve střílela klasicky pomocí střelného prachu a poté provedla několik výstřelů čistě na principu stlačeného vzduchu.

Koncem 18. století jsou doklady o nákupu PCP vzduchovek vojáky v Austrálii. Každá puška měla dva rezervoáry, které mohly být naplněny ruční nebo velkou automatickou pumpou. Vzduchovky byly zkonstruovány na principu Girandoni (pojmenovaný dle svého výrobce). Pušky byly tiché a smrtící. Francouzská armáda dokonce pod hrozbou veřejné popravy zakázala držení těchto zbraní (mýtus, že toto nařídil Napoleon Bonaparte je opravdu jen
mýtem – ačkoliv je pravda, že Napolen ve Francii vzduchové pušky zakázal). O použití vzduchovek PCP existují i další záznamy, dokonce z vysokých kruhů – jejich milovníkem byl kupříkladu velšský princ George, o jehož vášnivé střelbě bylo od jeho současníků sepsáno mnoho záznamů. Existují tak deníky popisující, jak se princ před přítomnými dámami ve svém sídle chlubil novými puškami a názorně ilustroval jejich chod.

První pušky měly zásobníky na vzduch umístěné na začátku hlavně. Postupem času se jejich design měnil i s tím, jak získávaly oblíbenost. Na rozdíl od konvenčních pušek totiž byly daleko tišší a po výstřelu se z nich nekouřilo, ani nebyly cítit střelným prachem. Proto byly vyhledávané jako tichá a smrtící zbraň.

                         PCP vzduchová zbraň

Současnost PCP vzduchovek

Nynějším průkopníkem PCP vzduchovek je anglická firma Daystate Huntsman, která tyto pušky také poprvé představila na trhu. Novinkou jsou pak turecké vzduchovky Hatsan AT44, které jsou levné, a přitom spolehlivé mají skvělé parametry a mohou tak směle konkurovat tradičnějším značkám. Jinak se dnes a vyrábí a prodávají PCP vzduchovky mnoha různých druhů a značek, jedná se o jeden z poměrně rozšířených trhů s puškami na světě. Známá je firma Umarex, a její nejnovější model Walther Rotex RM8 (vhodný pro ty, co to se střelbou myslí doopravdy vážně a nezáleží jim na penězích), který je opravdu výjimečně dobrou zbraní. Firma Crosman, konkurent Umarexu pak vyrábí značku PCP vzduchovek Crosman Marauder.

Vzduchovky PCP jsou ideální pro sportovní střelbu, jsou velmi přesné i na dlouhé vzdálenosti. Jejich výhodou je i tichý chod a fakt, že jeden zásobník vzduchu vystačí až pro 100 výstřelů. Hodí se pro opravdové fajnšmekry a ty, kteří to se střelbou myslí vážně, na rekreační střelbu jsou i díky své o něco vyšší ceně spíše nevhodné.

Příspěvek Vzduchovky PCP – zbraně pro fajnšmekry! pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.