Speciální protiteroristické jednotky – polský GROM

04. 09. 2018, 20:17

Svoje protiteroristické jednotky má většina států. Mezi ty nejlepší se řadí i jednotka našeho severního souseda – polský GROM.

Jednotka byla založena ihned po přechodu Polska na demokracii. Bylo to 13.července 1990. Založení souviselo s tehdejší migrací sovětských židů do Izraele, která procházela přes Polsko (tzv. operace Most). Přesun židů se nelíbil palestinským teroristům, což vyústilo mj. v atentát na dva diplomaty Polska v Bejrútu. Tehdejší prezident Polské republiky T. Mazowiecki se tedy rozhodl založit protiteroristickou jednotku.

zdroj: youtube.com

Tento náročný úkol svěřil ppl. Slawomiru Petelickému, který měl zkušenosti z Vietnamu. Polsko si vybralo zkušenosti z Velké Británie a USA, kde hlavní roli v boji proti terorismu mají vojenské jednotky. Na formování a výcviku se podílela britská SAS a americká US SOCOM. Plně profesionální jednotka GROM(Grupa reagowania operacyjno-mobilego – operační skupina rychlé reakce) je určena pro zvláštní operace v době míru, krizí a válek, v první řadě však k likvidaci teroristických akcí.

Na počátku probíhal náborový kurz podle pravidel jiné proslulé protiteroristické jednotky, a to německé GSG 9. Poté si Poláci již vytvořili vlastní náborový kurz se speciální náplní. Nyní se již noví příslušníci rekrutují hlavně ze speciální výsadkových a zvláštních útvarů armády. Tvrdé zkoušky, které prověří jak fyzickou, tak psychickou odolnost a výdrž zvládnou opravdu jen ti nejlepší z nejlepších.

zdroj: youtube.com

Jednotku GROM tvoří několik bojových oddílů, které mohou vést boj na souši, ve vzduchu i na vodě. Součástí GROM je i výborný vodní oddíl, který má sídlo na Baltu. Oddíly se dělí na samostatné čtyřčlenné týmy a slouží zde i ženy, které zabezpečují funkce vyjednávačů.

zdroj: youtube.com

GROM používá nejmodernější hlavně západní výzbroj. Pušky, samopaly, pistole, brokovnice a další značek H&K, Colt, Glock, Mauser, Remington atd.

Největší akce jednotky GROM:

1990-1992 Operace Most

1994 – operace Uphold Democracy na Haity

1996 – operace ve Slavonii, zatčení S. Dokmanoviče

a dále operace v rámci NATO – Kosovo, Afghánistán, Irák

 

 

Příspěvek Speciální protiteroristické jednotky – polský GROM pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.