Jak vybrat ten nejlepší batoh?

Jak vybrat ten nejlepší batoh?

26. 08. 2018, 22:18

Ať už aktivně cestujete, sportujete nebo se prostě občas jen rádi projdete v přírodě, investice do kvalitního a vhodného batohu rozhodně nejsou vyhozené peníze. Zejména při delších pochodech „na těžko“ je kvalitní batoh něco, bez čeho se zkrátka neobejdete, nechcete-li riskovat závažné zdravotní problémy. A jak takový batoh vybrat? S tím by Vám měl pomoci tento článek.

Co se dozvíte:

  1. Jaké jsou typy batohů?
  2. Vše o nosných systémech
  3. K čemu jsou balanční pásky?
  4. Jak správně nastavit bederní pás?
  5.  Materiály batohů
  6.  Jak postupovat při testování a zkoušení batohu?
  7.  Shrnutí – 10 základních pravidel při výběru batohu.
jak vybrat batoh?
Jak vybrat batoh?

zdroj: fotobanka pixabay.com

Typy batohů

První a základní věcí, kterou si musíte při výběru batohu ujasnit, je aktivita, při které budete batoh používat. Je nesmyslné pořizovat velký, 60 litrový batoh, když počítáte pouze s odpoledními procházkami po lese, a stejně tak se nevyplatí pořídit si kupříkladu speciální batoh určený pro cyklistiku, když jezdíte pouze rekreačně „k rybníku a zpátky“.

zdroj: youtube.com

V základním rozdělení můžeme batohy rozčlenit na malé, střední a velké. Kromě toho rozlišujeme i množství speciálních batohů – cyklistické batohy, batohy na treky či určené pro horolezce.

Malé batohy, do 30 litrů se hodí na krátké výlety, kdy s sebou berete pouze pití a svačinu, případně foťák nebo mikinu. Používají se i do města a proto je mnoho z nich vybaveno samostatnou kapsou určenou na notebook. U těchto batohů není tolik důležité řešení zádového systému, přeci jen nepočítáte, že v něm ponesete bůhví jakou zátěž.
Záda se tak většinou řeší polstrováním nebo síťkou, která zajišťuje lepší odvětrávání.

Střední batohy, 30-50 litrů jsou už určené pro delší vícedenní treky, kdy počítáte s tím, že si většinu věcí ponesete s sebou. Zde je nutné se při výběru řídit zádovým systémem, důležitou roli hraje i možnost upravování délky popruhů a kvalitní bederní pás. Hodit se může i propracovanější systém kapes, oddělitelné komory a pláštěnka na batoh.

Velké batohy, nad 50 litrů (většinou mezi 50 -90 litry) už jsou vyloženě určené pro dlouhé túry, kdy si s sebou kromě oblečení, spacáku a stanu nesete třeba i plynový hořák. Zde je absolutně nutné dbát na kvalitní řešení zad a bederního pásu (a možnou nastavitelnost zádového systému). Velké batohy nabízí několik vstupů do batohu a množství bočních kapes a dalších prostor. Výhodou je, pokud jsou tyto prostory rozšiřitelné. Vyráběné bývají většinou z nepromokavých, naimpregnovaných materiálů, ale i tak je vhodné mít k němu pláštěnku (protože minimálně švy proteče voda vždy).

Pravidlem je, že člověk by měl v batohu nést maximálně 1/3 své vlastní hmotnosti. Výběr batohu, zejména jeho objemu by se měl tomuto přizpůsobit.

Nosné systémy u batohů

Stavbou rozlišujeme dámské a pánské batohy. Dámské batohy mají kratší záda, užší ramenní popruhy a liší se i tvar bederního pásu. Ale zas tak velký rozdíl to není, dáma samozřejmě může nést i pánský batoh a naopak. Pokud si ale kupujete batoh na míru, je vhodné dát si na toto pozor.

Délka trupu je u velkých batohů většinou nastavitelná. Několikrát bylo výše zmíněno, že je nutné dát i pozor na řešení zádového systému a bederního pásu. Co to v praxi znamená? Většinou bývá zadní batohu zpevněná
duralovými pláty, které slouží jako opora zad, zároveň je polstrovaná a provzdušněná. Dbát na větrání zad je důležité při dlouhých túrách, kdy potřebujeme, aby se kůže pod batohem nepotila, nezapařovala a nevznikaly nepříjemné odřeniny a bolavá místa.

K tomu se používají jak záda tvořená z prodyšného materiálu, tak nejrůznější síťky i systémy, kdy je batoh prohnutím odtažen od zad samotných. U velkých batohů se můžete setkat s nejrůznějšími druhy popruhů. Nosné popruhy,
hrudní popruh a balanční pásky, které pomáhají zafixovat batoh na zádech. Nosné popruhy jsou ty, na kterých spočívá největší hmotnost batohu, a jsou nejvíce namáhané. Měly by být měkčené a anatomicky tvarované. Důležité je, aby nepadaly z ramen ani nesvíraly krk.

Balanční pásky u batohu – jsou vůbec k něčemu?

Balanční pásky (spojující ramenní popruhy a horní část batohu) přitahují batoh blíže k ramenům a tím umožňují usazení batohu souběžně se zády, čímž se hmotnost zátěže přenese na bedra a odlehčí tak ramenům. Jejich dotažením či naopak povolením jde upravovat hmotnost, která spočívá na ramenou a na bedrech. Pásky by měly být snadno regulovatelné tak, aby se rozložení hmotnosti batohu dalo měnit i za chůze.

Hrudní popruh zabraňuje padání nosných popruhů z ramen, měl by být utažený tak, aby nesvíral, neškrtil a nebránil dýchání. Důležité je dbát na kvalitně provedený bederní pás. Na něm by ve výsledku mělo spočívat 70% váhy celého batohu. Bederní pás pomáhá váhu rozdělovat na pánev a nohy a ulehčuje tak ramenům a vyšším částem zad.

Jak nastavit u batohu bederní pás – opravdu důležitá věc

Správně nastavený bederní pás by měl sedět na horní polovině pánevních kostí. Tím nejvíce odlehčí ramenům a pažím. Měl by mít možnost dotažení, kterým se zabraňuje kymácení batohu. Spona bederního
musí dobře držet, ale přitom se dát v případě potřeby snadno a rychle rozepnout.

Materiály batohů

Na výběru materiálu záleží životnost batohu, cena ale i třeba nepromokavost. Zejména velké batohy se dělají z nepromokavých materiálů, ale i přes to se vždy hodí nosit k batohu speciální pláštěnku, kterou lze přes batoh v případě deště přetáhnout.

Kvalitnějšími materiály (a zajišťujícími tak větší životnost batohu) je kupříkladu Condura.
Záleží samozřejmě i na značce, která batoh vyrábí. Ověřenými a dobrými firmami jsou kupříkladu Osprey, Deuter a Lowe Alpine.

zdroj: youtube.com

Speciální batohy

Druhů speciálních batohů je mnoho, zde je zmíněno pár příklad:

– Malé, lehké batohy určené na kolo. Ty mají záda řešená síťkou, která zajišťuje
snadné provětrávání a jsou udělané tak, aby se do nich dal uložit vak na vodu.

– Lezecké batohy by měly být úzké a bez vnějších kapes a pásků, aby se nemohly nikde zachytit.

– Batohy na inline brusle zase mají speciální kapsu určenou pro přenášení bruslí, stejně jako trekingové batohy disponují speciálním úchytem na trekové hole.

– Existuje ale třeba i sedací batoh s vestavěnou stoličkou, na který se můžete pohodlně posadit bez starosti, že rozbijete něco, co je uvnitř.

Jak vidíte, možností je spousta a tak je vhodné se poradit přímo v prodejně.

Jak postupovat při zkoušení batohu

Pokud už máte batoh vybraný, je důležité si ho přímo v obchodě vyzkoušet a zjistit tak, zda vám opravdu sedí. Jak to provést?

1. Nejdříve batoh naplňte předpokládanou zátěží, kterou tam ponesete. Ve většině obchodů je modelová zátěž (s přesně udanou váhou) dostupná, nemusíte improvizovat.

2. Upravte délku zad tak, aby odpovídala Vaší postavě. Obecně platí, že vzdálenost mezi uchycením nosných popruhů a horním okrajem bederního pádu tam, kde přiléhá k batohu, by měla odpovídat výšce zad zmenšené o 32 cm.

3. Povolte všechny popruhy a nasaďte si batoh na záda. Popruhy pak budete postupně utahovat. Zapněte bederní pás a dejte pozor na to, aby vám seděl opravdu kolem horní části pánevní kosti (že máte pás správně nastavený, poznáte tak, že se Vám značně odlehčí záda). Poté utahujte nosné, hrudní i balanční popruhy, až Vám bude batoh sedět.
Balanční popruhy by měly být utahovány přibližně v úhlu 45°.

4. Poté si batoh chvíli na zádech ponechte, choďte s ním, zkoušejte, jak vám bude sedět. Můžete si dát na čas.

5. Poté batoh sundejte a zkuste zkusmo utáhnout na co nejmenší objem. Uvidíte tak, jak je skladný.

 

10 kroků pro výběr batohu

A na závěr článku shrnutí deseti kroků, deseti otázek, kterými se při výběru batohu řídit.

1. Na co budu batoh potřebovat? Jak nejčastěji cestuji? Co v něm budu nosit?

2. Jak drahý batoh si můžu dovolit?

3. Jak velký batoh potřebuji? Kolik zátěže v něm budu nosit? A unesu to?

4. Má batoh dobře řešený zádový systém a bederní pás? Jsou záda polstrovaná a dobře
odvětraná?

5. Má batoh dostatečný počet bočních kapes a oddělitelných komor? Má nějaké
rozšiřitelné prostory a boční síťky?

6. Je batoh vyrobený z kvalitního materiálu? Vydrží mi? Jsou přezky kvalitní a
nerozpadnou se?

7. Má pláštěnku, která se dá snadno vytáhnout a upevnit?

8. Jak velký má objem, když se stáhne na minimum? Dá se snadno přenášet? Je
skladný?

9. Když si batoh vyzkouším, sedne mi? Netlačí mne někde? Nebolí mě z něj záda?

10. Dá se batoh snadno čistit a větrat?

Jaký batoh používáte vy? Co doporučujete?

Příspěvek Jak vybrat ten nejlepší batoh? pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.