Maskovací vzory vojáků – jak se v tom vyznat?

Maskovací vzory vojáků – jak se v tom vyznat?

18. 07. 2018, 19:37

Moderní maskovací vzory vojáků, lovců či zásahových jednotek se velmi podobají maskování rozličných živočichů, a to je vskutku nesmírně pestré. I vzorů, které takové jednotky hrdě nosí, se najde zajisté nepřeberné množství. Nejprve bychom si měli uvést vzory maskování u České armády, následně se budeme věnovat i těm poněkud větším a mocnějším vojenským organizacím.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Česká armáda

Pokud zabrouzdáme do poměrně nedávné minulosti, nebo do šatníku s pracovním oblečením, můžeme stále ještě nalézt legendární jehličky, které mají označení ČSLA vzor 60. Z těch modernějších jsou to třeba vzor 95 Les, tedy kombinace především tmavších zelených odstínů, či světlejší a řidčeji strukturované maskování AČR vz. 95 Poušť. Slovenská armáda používá v současnosti převážně uniformy smaskováním vzor 97, které jsou kombinací zelené, hnědé, černé a krémové.

US Army

Do konce 70. let dominovala v americké armádě olivově zelená, nebo také khaki, což neplatilo jen pro uniformy, nejednalo se o všem o klasické maskování s více barvami. K úpravám došlo až u námořní pěchoty USA v průběhu vietnamské války, u některých speciálních jednotek. Roku 1981 přichází na světlo světa slavné provedení Woodland, charakteristické pro americké vojenské složky až do roku 2005. Následovaly první digitální maskovací vzory, připomínající vskutku tak trochu spořič obrazovky, ovšem velmi efektivní a univerzální, pokud hovoříme o krytí. Skoro ve stejné době se vyvinulo také pouštní maskování US Army, zpočátku s 6 barvami, v současnosti pouze se třemi.

Další vzory US army:

 MultiCam
 Tiger Stripe
 US Pacific
 Marpat Desert
 Digital Woodland

Bundeswehr- německá armáda

Němci v současnosti používají maskovací vzor Flecktarn, který byl zavedený již v roce 1990, ale také další formy zbarvení uniforem. V chladu to může být zimní provedení Snow Tarn- Schneetarn, známá už od počátku šedesátých let, nebo o pouštní uniformy pojmenované Tropentarn a užívané od roku 1993. Německé maskování Flecktarn je velice známé také v naší vlasti a často ho můžete spatřovat u našinců civilistů. Ano, možná jste uhádli, jedná se o změť hnědých fleků na světlejším podkladu, která dohromady vytváří skvělé maskování.

Britská armáda

Britové nosí v současné době čtyři základní typy maskování. MPT představuje kombinaci v podstatě všech barev kromě žluté, DPM je klasikou, která se vyznačuje hnědými a zelenými tóny. Tato verze má také svou pouštní formu, podobnou americkým pouštním uniformám se světlejšími odstíny barev. Moderní ukázkou maskovacích vzorů britské armády je také  Digital PM.

Ruská armáda

Pro ruskou armádu jsou dosti příznačné maskovací vzory Ruský Woodland, které jsou utvořeny třemi základními barvami, tedy tmavší zelenou, světle zelenou a hnědou. U nás se můžete setkat převážně s tričky ruského typu s tímto vzorem.

Italská armáda

Pro italskou armádu jsou v dnešní době charakteristické především dvě kombinace maskovacích barev, kdy první je označována jako Vegetato a druhá Vegetato Desert. Základní provedení Vegetato spojuje zelené a hnědé odstíny přírody, pouštní forma pak světlejší odstíny hnědé a bílou.

Francouzská armáda

Francouzské maskování uniforem, ale také dalších typů vojenského oblečení či doplňků moderní doby, je známo pod označením CCE. Na výsledném kamuflážním efektu se podílí světle hnědá, tmavě hnědá, zelená a černá barva.

Komerční maskování

Na závěr si můžeme ještě představit takzvané komerční maskování, tedy takové maskovací vzory, které nejsou používány armádami, ale mohou být součástí práce některých speciálních nebo policejních jednotek v globálním měřítku. Komerční maskovací vzory na oblečení jsou poněkud dražší, pokud si je pořizujete jako neprofesionál, často se inspirují právě známými armádními vzory.

Zde jsou některé oblíbené typy:

 Desert Storm
 Multitarn
 Arid Woodland
 Metro Urban
 Digital- například Sky či Růžové

Kompletní vzorníky maskování najdete zde:

zdroj: fotobanka pixabay.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Vzorník poskytl www.maxarmy.cz

Vzorník maskování

Vzorník maskování terčík.cz

Maskovací vzory terčík.cz

Maskovací vzory přehled

Vzor maskovací

maskování vzory

Maskování

Maskovací vzory

 

 

Příspěvek Maskovací vzory vojáků – jak se v tom vyznat? pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.