Nacistická bestie – Ruth Hildnerová

Nacistická bestie – Ruth Hildnerová

15. 04. 2020, 14:03

Nacistická dozorkyně, jejíž specialitou bylo pohřbívat zaživa, byla dopadena. Matka jednoho dítěte, Ruth Hildnerová, byla pověšena v květnu 1947. Znalci případu Volarského pochodu smrti, tvrdí, že neexistuje trest, který by mohl odčinit vinu a spoluvinu dozorců SS na smrti více než tisíce žen.

Ruth Hildnerová až do roku 1944 pracovala jako úřednice v Norimberku. Firma měla dodat pět dozorkyň do pracovních táborů, Ruth se přihlásila dobrovolně. Postupem času prošla pěti tábory. Z obyčejné 26leté venkovské holky a mámy se díky nacistické ideologii stala nenávistná bestie, která vypadala na 40.

Její krutost se projevila i na konci války. Podílela se se totiž na tom, že z 1500 žen, které 14. dubna 1945 vyšly na pochod smrti z ženského koncentračního tábora Helmbrechts u bavorského města Hof nedaleko Aše, se dožilo svobody méně než 250 z nich.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Pochody smrti

Němci se pokoušeli před postupujícími spojenci vyklidit koncentrační tábory a zahladit stopy. Prováděli se hromadné přesuny vězňů, tzv. pochodům smrti, to byly pochody bez jídla, pořádného oblečení a pěšky, stovky kilometrů. Hildnerová se zřejmě zúčastnila toho, jehož cíl byl koncentrační tábor Mauthausen u Lince.

Otřesné události

Po válce svědci potvrdily, že v noci kopala do žen, které naříkaly zimou. Také dozorce upozorňovala na ty, které mají zastřelit, protože by je při pochodu zdržovaly. Dalším nepochopitelným důkazem její krutosti byl pohřeb dvou vězeňkyň zaživa v lese kousek od šumavské Kvildy.

Dvě živé ženy byly pochovány do vykopaného hrobu spolu s dalšími 11 zastřelenými. Hildnerová je mohla nechat naživu, dozorci už byli daleko. Namísto toho ale sama zadupávala hlínu nad hlavou té, která ještě volala svou matku.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Stíhání bestie

Spolu s dalšími dozorkyněmi Hildnerová zmizela 6. května 1945 u Husince pár kilometrů severně od Prachatic. Vězeňkyně, které přežili, byly nalezeny zmatené, podvyživené, polonahé a zmrzlé. Desítky z nich ještě zemřou na následky. Hroby těch, které zemřely při pochodu, budou objevovány ještě řadu let po válce.

Hildnerová ale nebyla na útěku dlouho, protože ji 30. května 1945 chytli Američani a dva roky ji drželi v internačním táboře v bavorském Weidenu. 2. května 1947 pak konečně stanula před mimořádným lidovým soudem v Písku. Rozsudek se dal předvídat – trest smrti oběšením.


Mimořádné lidové soudy

Tyto soudy probíhaly zkráceně, s omezením práv, např. bez možnosti odvolání, a s přísnými tresty. Do května 1947 bylo rozhodnuto o 713 trestech smrti, 741 doživotích a skoro 20 tisíc odnětí svobody.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Jediná odsouzená

Poprava, jak bylo v tehdejší době zvykem, proběhla tři hodiny po vynesení rozsudku. Majetek Ruth Hildnerové byl zabaven pro potřeby chudých v písku. Následuje úsek soudního spisu:

„Ruth Hildnerová byla jediná odsouzená ze skupiny dozorců a velitelů volarského pochodu smrti. Kromě nejobávanější a nejkrutější dozorkyně Inge Schimmingové nebyl nikdo další nalezen kromě. Schimmingová ale dožila svůj život poklidně.“

 

Příspěvek Nacistická bestie – Ruth Hildnerová pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.