Nevíte jak vybrat ten správný pepřový sprej? Poradíme Vám!

Nevíte jak vybrat ten správný pepřový sprej? Poradíme Vám!

05. 07. 2023, 14:36

Jak vybrat pepřový sprej?

Jedna z nejlepších prostředků ochrany, pokud nejste majitelem střelné zbraně, je pepřový sprej. V tomto článku si jeho přednosti připomeneme, objevuje se ale otázka, jak se v tom množství různých parametrů, funkcí a konkrétních výrobcích zorientovat? A jak si vybrat ten optimální pro vás?

Ani si neuvědomujeme jaké štěstí máme, že můžeme pepřák nosit jen tak u sebe, například v Německu jej můžou užívat pouze policisté a lidé v rámci obrany proti zvířatům, proti lidem je zde pepřový sprej zakázán používat. Pepřák se nesmí používat ani ve válkách, protože se jedná z hlediska mezinárodního práva o prostředek prvotně určený na utlačování nepokojů.

Proč je dobré mít u sebe pepřový sprej? 

U zbraní se řeší, jaká ráže má dopad na jakého živočicha, u pepřové spreje se toto ale neřeší, každý savec přece dýchá a má oči, proto se nemusíte bát, že nebude fungovat. Když vezmeme v potaz, že pepřový sprej skoro nic neváží a v kapse se ztratí, je to poměrně solidní výkon.

Pepřový sprej je nejúčinnější pokud se vytáhne až těsně před použitím, určitě jim nehrozte, riskujete tak minutí očí nebo že trefíte zavřené oči a tak snižujete jeho účinek. Pepřák musíte na člověka použít znenadání a potom, co vypadáte jako vystrašená oběť.

Aby byl ale takovýto obranný nástroj k něčemu, musíte jej mít pořád připravený v kapse, nejlépe v ruce, a to tím spíše, pokud procházíte nějakou nebezpečnější oblastí, nebo někde kde čekáte nebezpečí.

zdroj: youtube.com

Pepřák použitý v překvapení způsobí otok sliznic, bolest očí, zavírání očí a dušnost. Pokud by i přesto byl člověk odolný, což se stává opravdu zřídka, získá vám aspoň pár vteřin na útěk, nebo na další obranu. Pár vteřin je v boji opravdu mnoho. Ve většině případů vás ale člověk, který je zasažen velkou dávkou spreje, nedokáže napadnout víc. Po pár vteřinách neotevře oči, je to totiž tělesný reflex jako třeba automatické chránění hlavy rukama nebo mrkání, a špatně se mu dýchá.

Na rozdíl od jiných zbraní (dalekohled, nůž, …) nemá pepřový sprej přímý kontakt, ale má přesný dosah asi 2 – 3 m (vzdálenost, ze které stále můžete spolehlivě zasáhnout lidskou hlavu). Pepřový sprej má také výhodu, že je to jednoduchý kousek techniky. Nebude blokovat náboj ani zásobník, uvnitř není deset pružin a každý ho zvládne jednou rukou použít a  to po dobu 4-5 let. Pepřový sprej také protože nevyžaduje údržbu.

Když dojde (počítejte asi 5 sekund +/- akce), stačí jej zahodit a koupit si nový za pár stovek. Pepřový sprej není závislý na bateriích, ale buďte opatrní – nejsou zcela ideální pro kontaktní vzdálenost v malých uzavřených prostorách, jako jsou výtahy.

zdroj: youtube.com

Jak velký pepřový sprej potřebujete?

První důležité otázka je: „Jak velký pepřový sprej je pro mě nejlepší?“ Balení se vyrábí nejčastěji od 5-10 g a u nejmenších po 100-300 ml. Pepřák na medvědy může mít kanystry po litrech.

Je ale určitě lepší mít dvacetigramové balení v ruce, když je potřeba, než 50-60 g, které nebudete mít pořád u sebe. Každá přepadená žena nikdy nelitovala toho, že má v ruce menší model k obraně. Nevyplatí se to podceňovat a nenosit u sebe ty nejmenší spreje, čím více látky je uvnitř, tím větší je také oblak.

zdroj: youtube.com

Jakou účinnou látku zvolit u pepřového spreje?

První čeho si všimnete při výběru pepřového spreje, je zkratka „OC“ a „CN“. Co to vlastně znamená?

  • CN – chemický dráždivý plyn, který není cizí vojákům a policistům jako „slzák“. Obecně se považuje za občas méně účinný proti osobám pod vlivem drog nebo osobám se snížených práhem bolesti.
  • OC – produkt obsahuje koncentrát z chilli papriček Oleoresin Capsicum a ten spolehlivě funguje na všechny savce, nastane zavírání očí a dušnost u všech lidí, psů apod.

Na zvířata jsou pepřové spreje účinnější než na lidi, protože zvířata neví, že když zavřou oči a zadrží dech, látka je tak zasáhne méně. Proto je dobré si reakci trénovat před zrcadlem, protože je nutné sprej použít překvapivě a nedat tak šanci na tuto reakci.

Pepřový sprej můžete použít i na psy pokud vás ohrožují, krátkodobě jim tak znemožníte jejich nejlepší smysl – čich. Dostanou šok a nechají vás na pokoji, sprej jejich čich nijak dlouhodobě nespálí nebo nezničí.

Dejte si pozor na označení spreje jako nervově paralyzační apod., výrobce lže, takže se radši spolehněte na jiný ověřený sprej. Podobné látky může používat jen armáda.

zdroj: youtube.com

Hodí se mi u pepřáku ještě další speciální funkce?

Určitě ano a není jich málo. Například existují modely, které obsahují fluorescenční látku, ta nejde smýt mýdlem a později tak usnadní identifikaci pachatele. Další modely mají naspodu svítilnu pro oslnění a následný útok. Populární jsou také pouzdra navržená pro konkrétní modely.

Každý dobrý pepřový sprej by měl mít i plastovou přezku, kterou jej můžete upevnit kam potřebujete, např. na batoh, opasek apod.

zdroj: youtube.com

Na co si mám dát pozor při výběru tvaru trysky pepřového spreje?

Důležité je také to, jaký tvar trysky si vyberete, buďto „FOG“ neboli oblak, nebo „JET“, tekutá střela. V nejlepších případě je lepší vlastnit oba modely a nosit je dle potřeby.

Model „oblak“ nemá tak dlouhý dostřik, snáze jej sfoukne vítr. Na druhou stranu zase lépe proniká do očí a nemusí se tak přesně mířit, protože pokryje větší oblast.

Tvar „kulatá střela“ vyžaduje přesnější mířená, ale má nejdelší dostřik (3-5 m) a je také odolnější vůči větru.

Pokud se pohybujete spíše v přírodě, je rozhodně užitečnější spíše „paprsek“.

Takto se dostáváme k poslední otázce.

zdroj: youtube.com

Jak účinný  je sprej?

Jak určitě milovníci pálivých jídel ví, pálivost se obecně měří v jednotkách SHU, neboli Scovilleho jednotka tepla. Firmy obvykle uvádí reálný obsah pepře v procentech. Na druhou stranu, firmy se chovají jako by vše stálo právě na pálivém pepři.

V realitě je to ale tak, že je to jen malá část pálivé směsi, obvykle se míchá ještě s něčím jiným, jako např. Capsaicin, který je standardně olejovitá hustá látka, proto se využívá např. v emulgátorech, které umožňují jeho použití ve spreji, mezi populární patří hlavně Propylenglykol, ale můžete narazit i na Izopropylalkohol a podobně. Proto je z vašeho hlediska jedno, jestli druhou stranu pálí pepř nebo koncentrovaný alkohol.

Obojí pálí dostatečně, přesto se stále objevují kauzy, že nějaký sprej místo deklarovaných 8% obsahuje pouze 7,92%, logicky o to více obsahuje více alkoholu, jako by snad díky tomu neměl fungovat.

To stejné platí také pro citlivé nosy zvířat. Medvědovi, který dokáže vaše jídlo vycítit až na 20-30 km, je jedno jestl ho pálí chilli nebo alkohol, nebo jestli má sprej 0,35%  nebo 1,33% Capsaicinoidů a jinak většinu alkoholu, útok zastavíte tak i tak a zvíře bude mít dost starostí samo se sebou.

zdroj: youtube.com

Má cenu kupovat pěnový/gelový model?

Pěna nebo také gel je něco mezi oblakem a tekutou střelou. Spojuje tak jejich výhody i nevýhody do kompromisní podoby, takže si musíte sami zjistit, zda vám bude víc vyhovovat oblak + paprsek, nebo pouze gel, který se stále účinný na krátké a střední sprejové vzdálenosti, ale tekutá střela už to není.

Také je pravdou, že když někomu tento gel nastříkáte do očí a na obličej, člověk si jej automaticky začne utírat a třít, tak paradoxně ještě znásobují a tak zhoršují jeho následný účinek .

 

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.