Vlci jsou zpět, v České republice najdeme už šestnáct teritorií.

Vlci jsou zpět, v České republice najdeme už šestnáct teritorií.

31. 12. 2019, 14:15

I přes to, že vlci byli ve střední Evropě skoro vyhubeni, postupně se do krajin vracejí. A tento trend se nevyhnul ani České republice. Na našem území se v loňském roce nacházelo celkem šestnáct vlčích teritorií. A odhaduje se, že vzniknou další.

zdroj: fotobanka pixabay.com

V minulém roce se na území České republiky nacházelo šestnáct vlčích teritorií, přičemž se všechny, až na jednu výjimku, nacházely v pohraničních horách. Monitoring, na kterém se podílelo hnutí DUHA, Česká zemědělská univerzita a Správa národního parku Šumava, celkově ukázal, že se ve zdejších kopcích pohybuje deset vlčích smeček, pět párů vlků a v jednom případě byl zmapován pohyb jen samotného vlka.

Miroslav Kutal, vedoucí programu Šelmy v Hnutí DUHA, uvedl: „Trend, který v České republice v posledních letech pozorujeme, kopíruje to, co vidíme v dalších evropských zemích. Vlci se dnes již vyskytují ve všech větších evropských státech – například do Dánska, Nizozemí nebo Belgie přišli vlci také ze středoevropské nížinné populace stejně jako k nám.“

zdroj: fotobanka pixabay.com

Vlci do Čech přichází nejčastěji ze západního Německa nebo Polska. Na Moravu a do Slezska zase přicházejí ze slovenských a polských Karpat. Výjimečně se na území ČR ocitnou i vlci i Alp, odkud podle loňského genetického výzkumu pochází jeden ze šumavských vlků. „Vlci nám tak ukazují obdivuhodnou schopnost znovu kolonizovat naši krajinu“, dodal Kutal s tím, že na rozdíl od medvědů, u vlků neproběhly žádné umělé pokusy o obnovu jejich populace.

Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko, řekl: „Vlci jsou pro krajinu důležití. Pomáhají totiž v lesích udržet rovnováhu, neboť regulují vysoké stavy spárkaté zvěře, čímž lesníkům snižují náklady na budování ochrany pro mladé stromy.“

zdroj: fotobanka pixabay.com

„Dle dosavadních výsledků a znalostí ekologie vlka v loňském roce a nadcházejících letech očekáváme na území České republiky – spíše v odlehlých venkovských pohraničních oblastech – vznik dalších teritorií,“ poznamenal výzkumník České zemědělské univerzity Aleš Vorel. „V naší krajině je totiž možné zaregistrovat i solitérní vlky, kteří teprve hledají partnery či vhodný biotop,“ doplnil.

Po více než dvou stech letech založili první českou smečku před pěti lety migrující vlci z Polska a Německa v oblasti Ralska, kde se od té doby pravidelně rozmnožují. Vlci se postupně usidlují v pohraničí Krušných hot, přes Šluknovsko, Lužické hory až  po Broumovsko. Nově se teritoria objevují i na jihu Čech, kromě Šumavy také v Novohradských horách a na Třeboňsku.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Ve střední Evropě byli vlci téměř vyhubeni, hlavně v průběhu osmnáctého a devatenáctého století. V poslední letech se ale do krajin Evropy znovu vracejí. A ekologové je vesele vítají: „Vlci lesníkům a myslivcům pomáhají snižovat přemnožené kopytníky. Mohou ale napadat i nehlídaná hospodářská zvířata.

Počet zabitých zvířat však v předminulém roce klesl, navzdory tomu, že se vlčí populace u nás prakticky zdvojnásobila,“ vysvětlil Kutal s tím, že Hnutí DUHA pomáhá chovatelům se zabezpečením stád. Ti navíc mohou požádat o kompenzaci škod prostřednictvím ministerstva životního prostředí.

Příspěvek Vlci jsou zpět, v České republice najdeme už šestnáct teritorií. pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.