Co z regálů mizí nejdřív v době katastrofy? Čeho si udělat zásoby dopředu?

Co z regálů mizí nejdřív v době katastrofy? Čeho si udělat zásoby dopředu?

29. 06. 2023, 13:55

Zkuste si představit, že se právě stala nějaká katastrofa. Jaká bude vaše první reakce? Pokud jste jako většina populace, poběžíte do obchodu nakoupit zásoby. Jestliže ale doma máte klíčové položky a umíte rozlišit do je nutnost a co není, vyhnete se tak zmatku v obchodech a prázdným regálům.

Chcete se dozvědět, co je dobré mít v zásobě v takovéto situaci? Máme pro Vás seznam položek, které jsou často vzácné a zmizí z regálů jako první v oblastech, kde se katastrofa objeví. Jde tak logicky odvodit, že věci které z obchodů zmizí jako první, jsou ty, které jsou v krizi nejvíce potřeba. V tomto seznamu si nejen povíme, jaké věci jsou ty nejvíce potřebné, ale také proč jsou důležité. Tak zabráníme i zbytečnému hromadění.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Důležité nástroje 

Elektrocentrála – Jestliže takovouto věc potřebujete, rozhodně si kupte kvalitní a nesnažte se šetřit. Nedoporučujeme utrácet peníze za generátor, pokud nemáte připravené vše ostatní. Generátor je luxus, takže by to měla být poslední věc, kterou byste si měli pořídit. Pro použití elektrocentrály potřebujete uložit palivo, které nemá dlouhou trvanlivost. Vydává také poměrně velký hluk, proto se může stát cílem zlodějů. Připravte se také na opravy, pokud se stroj porouchá.

Vyschlé dřevo – Využití dřeva je široké, od vaření až po vytváření tepla. Surové dřevo vyschne v době od 6 do 12 měsíců. Zásobte se i alternativními druhy paliva, jako např. propan, petrolej nebo líh.

Oblouková pila, sekera a klíny – Myslím, že není potřeba její nutnost vysvětlovat.

Baterie – Budete potřebovat všechny druhy baterií do svých zařízení, které v případě nouze použijete. Nejlepší je nešetřit a zakoupit dobíjecí baterie a solární nabíječky.

Barely s benzínem a naftou – Použijete do motorového nářadí, nebo auta, které budete potřebovat při útěku nebo pro přemístění do úkrytu. Hlavně lze využít do elektrocentrály. Nevýhodou je ale omezené skladování.

 

zdroj: fotobanka pixabay.com

Potraviny 

Ovocné sirupy, bílý a hnědý cukr a med – Nepostradatelné suroviny, zásobu cukru skladujte v suchu, nejlépe v sáčcích absorbující vlhkost.

Rýže, luštěniny a pšenice – Jsou jednoduché na uvaření a poskytují základní potravu, kterou potřebujte pro přežití.

Rostlinný olej a tuk – Bude se hodit pro vaření, pečení, údržbu apod. Tuky potřebují vaše hormony, klouby a rozhodně s nimi nešetřete. Olivový olej je velmi trvanlivý a také je velmi prospěšný. Přepuštěné máslo vydrží až 12 měsíců, údajně se ani nemusí skladovat v chladu. Olej arašídový vydrží až 5 let, ale není levný. Kokosový olej se dá také dlouhodobě skladovat.

Vitamíny – Lidé nepodceňují vitamíny ani v kritických situacích. Při vyvážené, běžné stravě získáváte vitamínů dostatek, pokud ale dojde na stravování v kritickém stavu, je dobré u sebe mít doplňky stravy. Vitamíny C, E a B jsou na vrcholu žebříčku vitamínů. Při nákupu si zkontrolujte jejich trvanlivost.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Mléko – Mléko z pultů mizí opravdu rychle, pořiďte si proto sušené, kondenzované i trvanlivé.

Konzervované maso – V dnešní době už najdete konzervy s velice kvalitním hovězím, kuřecím, krůtím tuňákovým masem.

 

Suroviny na pečení a koření – Zásoba mouky, droždí, soli, česneku a dalšího oblíbeného koření je důležitá. Také se ujistěte, že máte bujón, ocet, sójovou omáčku, koření do polévky apod.

Konzervy – Už jsme zmiňovali masové konzervy, ale nezapomeňte i na konzervované ovoce, zeleninu a třeba i marmelády apod.

Nápoje v prášku – Čokoláda a ovocné nápoje jsou velmi vyhledávané při katastrofě. Vystačí i obyčejná citronová šťáva, která s vodou dělá výborný nápoj.

Trvanlivé pochutiny – Sušenky, preclíky, oříšky, tyčinky nebo i sušené hovězí.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Úprava potravin a vody 

Vodní filtry/čističe – Pro případ nutnosti vyčistit pitnou vodu budete potřebovat např. jodidové tablety, uhlíkové filtry nebo tablety chloridu železitého.

Ruční otvíráky na konzervy a ruční šlehač na vejce – Pokud máte tyto vymoženosti v elektrické podobě, ujistěte se, že je máte i ve verzi bez ní.

Sudy na vodu – Sudy by měly být neprůhledné a skladovány na chladném místě. Hodí se pokud nemáte zdroj pitné vody, který je nezávislý na elektřině, jako např. studna s ruční pumpou, nebo očekáváte její znečištění.

Mlýnky na obilí – I toto si lidé hromadí v případě nouzové situace. Jeden můžete mít elektrický a jeden ruční. Zásoby mouky brzo dojdou a vy si budete muset mouku pomlít samy.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Propanové lahve s vařičem – Propanbutanové láhve s mřížkou na vaření jsou velice žádoucí v případě nouze. Spolehlivý gril je také skvělá pomůcka.

Krabice na uchovávání potravin v chladu – Tyto bedny mají dojí využití, můžete je využít v teplém i chladném počasí. V teple zabrání přehřátí potravin, naopak v zimě zabrání zmrznutí věcí, které můžeme potřebovat.

Litinové nádobí – Litinové nádobí je lepší pro vaření na vařičích, nebo i na kameni.

Nože – Kvalitní nůž je nutností, dobré je mít u sebe i nástroje na jejich broušení.

Vařiče – Nejlepší je mít více zdrojů. Jako jsou kamna na dřevo, lihový vařič a plynový vařič. Nezapomeňte na dostatečnou zásobu paliva.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Hygiena 

Dětské potřeby – Pokud máte děti, udělejte si zásobu látkových plenami a dalšími hygienickými potřebami. Plenky, masti, aspirin apod. se budou hodit i v případě, že děti nemáte.

Mycí houby, mop, saponáty a hadry – Sanitace věcí je v některých krizích rozhodující. Čisté oblečení je základem hygieny, proto si udělejte pořádnou zásobu mýdel a pracích prostředků.

Hygienické potřeby – Ženské potřeby, šampony, zubní kartáčky, pasty na zuby, deodoranty a pleťové vody. Pro ženy je výbornou alternativou menstruační kalíšek, který se vyrábí z lékařského silikonu. Nezapomeňte na hřebeny na vlasy a kartáče na ruce. Také zkontrolujte, že máte dětské ubrousky, kterými se můžete umýt až budete muset šetřit vodou a energií. Skvělé je mít po ruce i antibakteriální gely.

Pytle na odpadky – Pytlů mějte pořádnou zásobu, stále myslete na dodržování hygieny.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Papírové hygienické potřeby – Jako je např. toaletní papír, papírové kapesníky a papírové ručníky. Zjistěte si, jak dlouho u Vás doma vydrží jedna role toaletního papíru. Papírové talíře a kelímky Vám zase mohou ušetřit vodu, ale také energii.

Šňůru na prádlo, kolíčky a ramínka – Prádlo budete muset sušit postaru, na elektrickou sušičku můžete zapomenout.

Lékárnička – V nejlepších případě si pořiďte univerzální chirurgickou soupravu. Tuto oblast rozhodně nepodceňujte, přibalte i aspirin, ibuprofen a sirup proti kašli.

Šicí náčiní – Oblečení bude nutné opravit, látka bude potřeba vyměnit, proto u sebe mějte opravdu dobré nůžky. Pokud nemáte zkušenosti s šitím, naučte se to. Možná nemáte dostatek financí na pořizování veškerého vybavení, ale dovednosti lze získat naprosto zdarma, takže nemáte žádnou výmluvu. Určitě máte internet, knihovnu nebo spoustu levných knih a kurzů, snažte se naučit vše co je potřeba.

Ložní prádlo – Nezapomeňte na spací pytle, dětské postýlky, nafukovací matrace, polštáře, deky a prostěradla.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Ostatní, neméně důležité 

Lampový olej, knoty a lampy – Často lidé zapomínají na to mít více knotů. Může se stát, že máte hodně oleje ale žádný knot. Nejlepší je pořídit si olej čistý.

Stojany na svíčky a svíčky – Pokud nefunguje elektřina, potřebujete světlo. Ujistěte se, že máte dostatek svíček.

Termo prádlo – Velmi podstatná věc, která z regálů mizí opravdu rychle.

Zahradní semena – Nezapomeňte je uchovávat dobře provzdušněné a umístěné v chladu a suchu. Nejdéle Vám semena vydrží v mrazáku.

Hasicí přístroje – Požáry obvykle provází chaos. Buďte proto připraveni, nezapomeňte i na jedlou sodu na popáleniny.

Papír, tužky a propisky – Nezbytné věci, může se hodit i kalkulačka na solární pohon.

Pracovní rukavice a oděvy – např. pracovní boty, pásky, rukavice, džíny apod. Budou vám v případě noouze poskytovt větší efektivnost než obyčejné oblečení. Stane se možná Vaším každodenním oblečením.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Svítilny, přenosné zdroje světla a pochodně – Ve stavu noze budou tyto věci nepostradatelné.

Rybářské potřeby – Pokud nebude voda znečištěná v případě nouze, budou se vám jistě hodit rybářské náčiní, nejen, že si tak obstaráte potravu, ale zároveň si ji tak zpestříte.

Repelenty proti hmyzu – Uvažujte nad nákupem sprejů a krémů proti hmyzu. Bude se hodit hlavně při pohybu venku.

Lepící páska – Lepící páska se bude hodit určitě, najdete pro ni spoustu využití.

Materiály – Rozhodně si pořiďte těžké plachty a lana. Mějte zásoby prken, hřebíků a šroubů. Vše co by se dalo hodit na stavbu přístřešku apod.

Batohy a deštníky – Pokud budete muset opustit svůj domov, je dobré mít zásobu batohy pro celou rodinu.

Hry – např. deskové hry, karty apod. Starejte se také o své duševní zdraví, také zabavíte děti a zkrátíte dlouhou chvíli.

zdroj: fotobanka pixabay.com

Obrana 

Sebeobranné prostředky, zbraně a munice – Doporučujeme pepřové spreje, praky, nože, obušky apod.

A jako poslední, ale nezbytné – zbraně a munice – v případě nouze se bez nich prostě neobejdete. Projděte si příslušnou legislativu ČR, dozvíte se tak jak získat oprávnění k držení zbraně.

Při katastrofách obvykle dochází k chaosu, není tak jisté, že vězni zůstanou ve vězení a nedostanou se ven. Existuje spousta lidí, kteří se na takové katastrofy vůbec nepřipravují, budou tak zoufale hledat zásoby, které nemají. Hlavně myslete na svoji rodinu a na svoje zásoby. Nebuďte naivní a zásoby si dobře zabezpečte, určitě se je totiž pokusí někdo ukrást. Nebudete jen tak stát a dívat se jak Vám někdo krade zásoby a ohrožuje Vaši rodinu.

 

 

Komentáře1

16. 03. 2024, 21:54:52
Big - odpovědět
To si děláte srandu? Nevím, kdo ten článek psal, ale nepřežil by ani měsíc. Zbraně a munice jako poslední? Good luck, doufam, že si autor článku postaví pred barák malej stánek s domácími sirupy, který bude prodávat jako. nezbytnou potravinu a k tomu přihodí nějakou deskovku. Zájemci se jen pohrnou.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.